Toen ik op wandel was in Molsbroek werd ik verrast door deze plant nl. hop. Deze plant groeit hier blijkbaar in het wild, wat ik helemaal niet verwacht had. Iedereen kent hop als grondstof voor het brouwen van bier. Toch heeft hop ook nog geneeskrachtige eigenschappen.

Zo heeft hop een fyto-oestrogene werking, remt het osteoporose af, heeft het een positief effect op de botopbouw, afrodisiacum bij vrouwen, menstruatiebevorderend. Daarnaast heeft hop ook een infectiewerende en pijnstillende werking. Hop heeft ook een gunstige werking op klachten van stress, nervositeit, angst en overdreven emoties.

Gebruik hop evenwel niet tijdens de zwangerschap (door de fyto-oestrogene werking) of als je depressieve klachten hebt. Er kan huidirritatie optreden bij het gebruik van hop wanneer je allergisch bent aan pollen.

De jonge bladeren van de hopplant (geplukt voor eind mei) kunnen gebruikt worden in salades. Wanneer je hop laat trekken in sherry bekom je een spijsverteringsbevorderende likeur.

Hop wordt ook gebruikt in haarverzorgende en -verzachtende shampoos, tegen roos en voor meer volume. Hopextracten worden vaak in huidcrèmes, lotions en zepen verwerkt.

(bron: Groot handboek geneeskrachtige kruiden, Geert Verhelst)