Kleefkruid, wie heeft als kind hier geen leuke plagerijen uitgehaald?

Kenmerken
Kleefkruid behoort tot de Rubiaceae of sterbladigen en is van het genus Galium (walstro), waartoe ook het Lievevrouwbedstro behoort.
Het kleefkruid dankt zijn naam aan het feit dat het blijft vastzitten aan alles wat erlangs ‘strijkt’. Dit komt door de vele ruwe haartjes die op de bladeren en de vruchtjes zitten.  Het blijft hangen in de vacht van dieren, zodat het over een grote afstand wordt verspreid.
De bladeren zijn eennervig en staan in kransen van 7 bladeren bijeen. De stengel is vierkant en verdikt aan de toppen. De vruchtjes, 2 bij elkaar gezeten kogeltjes, vormen een dubbele dopvrucht.
De kleine bloempjes zijn wit en zitten op gesteelde bijschermen. Ze zijn tweeslachtig (bevatten zowel meeldraden als een stempel) en hebben 4 vuil witte bloemblaadjes.

Kleefkruid bloeit van mei tot oktober en kan men vinden op vochtige tot droge, zeer voedselrijke plaatsen. Je kan het ook vinden op omgewerkte grond in loofbossen en struikgewas, in akkers en half beschaduwde plaatsen.


Geneeskrachtige werking
De werking als lymfatisch tonicum is belangrijk.  Kleefkruid kan veilig worden toegepast als ondersteunende behandeling bij een groot aantal aandoeningen van het lymfeklierstelsel. Denk maar aan amandelontsteking of gezwollen, ontstoken klieren.

Door zijn ontstekingswerende, mild urinedrijvende en laxerende werking wordt kleefkruid ook toegepast bij blaasontsteking en andere problemen van de urinewegen, vooral wanneer deze gepaard gaan met pijn. Men gaat het kleefkruid dan vaak combineren met kruiden die de slijmvliezen verzachten.
Ook de leverwerking wordt bevorderd bij het gebruik van kleefkruid.

Door zijn verzachtende werking is kleefkruid ook bruikbaar bij tal van huidaandoeningen zoals droge huid, droog eczeem en psorias.


Gebruik
- Als kruidenthee
- In een warm maceraat. Dit maceraat kan men dan weer gebruiken om zelf zalf, crèmes, e.d. te maken
- Als groente in een slaatje of omelet.