Ingrediënten
- 20 gr. echinacea olie 
- 8 gr. bijenwas
- 18 dr. etherische olie naar keuze zoals lavendel, tea tree, roosgeranium

Benodigdheden
- Hittebestendige maatbeker van minstens 100 ml
- Roerstaafje
- Thermometer
- Weegschaaltje (moet minstens tot op 0.1 gr nauwkeurig meten)
- Kookpot

Bereiding
1) Weeg de olie en de bijenwas nauwkeurig af. 
2) Voeg ze samen in een hittebestendige maatbeker en zet de beker in een kookpotje met wat water. 
3) Verwarm al roerend au bain marie tot alles gesmolten en goed gemengd is. 
4) Neem de beker uit het waterbad, als alles gesmolten is, en blijf roeren tot de temperatuur onder de 40°C is gezakt. 
5) Wanneer de zalf is afgekoeld tot 40°C kan je er de etherische olie aan toevoegen. Roer nog eens goed zodat de etherische olie goed met de zalf is gemengd. 
6) Doe de zalf onmiddellijk met een spatel in een potje en zet er een etiket (product, datum, toepassing) op.